AANBOD OP LOCATIE

Grondwerk

Grondwerk is werken vanaf de grond met behulp van een halster en/of leadrope. Anders dan met het loswerken voelt het paard met grondwerk druk vanuit aanraking, het halster of touw en/of druk direct op het lichaam. Omdat paarden van nature tegen druk in gaan (aanraking door roofdieren (de mens) is van nature een angstige ervaring), is grondwerk iets wat wij paarden moeten aanleren. Je leert ze wennen aan fysieke druk en hiervoor te wijken in plaats van er tegenin te gaan. Leiden, volgen, halthouden en achterwaarts gaan zijn basisoefeningen om dit aan te leren. Naast het halster en/of leadrope speelt ook hier lichaamstaal, zoals we hebben geleerd tijdens het loswerken, een grote rol. Een juiste combinatie van hulpen zorgt ervoor dat het paard graag met je samenwerkt en goed aan je hulpen staat en dat brengt je naar een natuurlijk leiderschap.

Grondwerk gebruik je, naast het rijden, bij bijna alles wat je met je paard doet: van stal halen, stilstaan bij poetsen of opstijgen, wandelen, trailer laden enz. Wanneer jij een goede en natuurlijke leider op de grond bent, zorgt dit voor veilige situaties én een goede basis en natuurlijke samenwerking onder het zadel.


 

Loswerken

Loswerken is het trainen van een loslopend paard. De belangrijkste hulpen zijn lichaamstaal en energie, zoals paarden dat van nature onderling gebruiken. Deze hulpen kunnen worden ondersteund met een leadrope. Het doel is om bewust te worden van de taal van je paard en dat van jezelf, waarbij een ontspannen paard een reactie geeft op de kleinste hulp. Je brengt een communicatie tot stand die gebaseerd is op wederzijds respect en vertrouwen. Je leert de gevoeligheid van je paard kennen en hoe je hiermee om kan gaan. Hierdoor wordt je bewust van je eigen lichaamstaal. Jij en je paard leren elkaar kennen, samenwerken en wederzijds respect en vertrouwen te krijgen, gebaseerd op lichaamstaal.

De vier basis oefeningen uit de workshop houding en zit kan je hier goed bij gebruiken:

  • Zachte ogen
  • Ademhaling
  • Centreren
  • Blokken bouwen

Wanneer je de start hebt gemaakt met loswerken, heb je een mooie basis om verder te gaan met grondwerk. Loswerk en grondwerk vormen de basis voor een stabiele samenwerking.


 

Dubbele lange lijnen

 

Het trainen  met dubbele lange lijnen heeft veel voordelen.

Zoals het  beleren van het jonge paard.

Het paard leert hierbij stap voor stap onbelast wennen aan (teugel) hulpen.

Maar ook onbelast trainen van volwassen paarden kunnen hierbij veel baat hebben. Denk hierbij aan paarden die een rug blessure hebben of erg achter de teugel lopen.

Door  onbelast te trainen laat het paard vaak de rug beter los, ontspant beter en zal sneller de hand opzoeken.

Ook is dit een goede voorbereiding voor als je het paard wil gaan leren voor de kar te lopen.

Met dubbele lange lijnen train je het paard dus vanuit de grond. Je kunt vanuit longeer positie als in men positie met het paard meelopen

je kunt er  allerlei leuke oefeningen mee doen en verzinnen waarbij het paard leert zijn lichaam optimaal te gebruiken. Door met twee lijnen te werken kan je het paard soms net wat beter begrenzen en in balans houden als met een enkele longeerlijn.

Werken met dubbele lange lijnen vergt wel wat oefening maar het is zeker een leuke en afwisselende training voor je paard.


 

clicker training

Met clicker training train je het paard met een positieve bekrachtiging. Belonen staat met clicker training centraal.

De clicker of een geluidje staat gekoppeld aan een beloning. Dit noemen we een bridge.

Een overbruggings signaal tussen het juiste gedrag en de beloning.

Waarom dan een clicker ipv gewoon belonen? Door het click geluidje markeer je het juiste moment in een beweging van het paard. Zoals een foto van een moment.

Je kan hierdoor dus een oefening goed in kleine stukjes aanleren op een positieve manier. Je leert het paard zelf te gaan nadenken wanneer en waardoor hij wordt beloont. Je zal zien dat je paard het leuk vind om met je aan de slag te gaan en graag voor je wil werken.

Je deelt de oefening in kleine stukjes. Doet je paard een kleine stap in de goed richting dan click je daarvoor. Hierdoor beloon je het goede gedrag op het juiste moment. Het paard zal het gedrag gaan herkennen en herhalen.

Heeft het paard eenmaal het goede gedrag aangeleerd dan koppel je daar een woord of beweging aan. Zodat je de clicker en de beloningen steeds meer uit in gaan doven.

Belangrijke punten voor clicker training:

  • Je eigen lichaamstaal.
  • Juiste timing voor het gebruik van de clicker.
  • Train liever 4 x 10 minuten dan 1 x 40 minuten
  • Hak oefeningen in kleine stukjes.
  • Heb lol met je knol.

Voordelen

  • Training zonder druk, uitzonderingen daar gelaten.
  • Het paard vindt het super leuk om met jou samen te trainen.
  • Niet alleen voor het voer maar door de positieve bekrachtiging.
  • Training voor je paard, ook als je iets minder tijd hebt.
  • Je kan dit ook in stal trainen voor paarden met een blessure.
  • Je paard mag en kan zelf gaan nadenken, hierdoor train je je paard ook mentaal.
  • Je hebt samen een hoop lol.

voorbeelden van positieve bekrachtiging,

Vraag jezelf

  1. Ga je sneller je kamer opruimen als je moeder daarom zeurt?
  2. Ga je eerder je kamer opruimen als dat je elke keer een euro oplevert?
  1. Ga je harder werken voor een baas die zegt dat als je het werk niet afkrijgt je salaris wordt ingehouden
  2. Ga je harder werken voor een baas die zegt dat je een bonus krijgt als jij je werk op tijd afkrijgt

Heb je bij beide vragen 2 geantwoord dan wil je paard dit vast ook.

Voor welke paarden?

  • Elk paard kan leren door middel van positieve bekrachtiging en vindt dit ook leuk.
  • Voor paarden met een trauma.
  • Voor onzekere paarden
  • Elk paard vindt het leuk om te trainen en positief beloond te worden.

 

Cavaletti training

Door balken, cavaletti en sprongetjes te gebruiken kun je je paard nog beter trainen. Het zorgt namelijk voor een afwisselende training, een betere balans en goede spieropbouw. Je traint hiermee het achterbeen en de buikspieren.

Door het gebruik van cavaletti worden de paarden buigzame en actiever.

Door het lopen over balken en cavaletti leert het paard onder het lopen om zijn borstkas omhoog te brengen waardoor ook zijn schoft en zijn rug omhoog komt. In feite is het fitness ‘bodypumpen’ voor paarden.


 

Obstakel training

Bij obstakel training laat je het paard wennen aan diverse obstakels, zoals het woord al zegt. Denk daarbij aan obstakels in de breedste zin van het woord: een zeil op de grond, wapperende vlaggen, bewegende voorwerpen enz.

Wanneer je weet hoe je paard reageert op stress, dit vroegtijdig leert herkennen en weet hoe je hem kan laten ontspannen, wordt de omgang en het rijden met je paard veiliger.

 

 

 


 

Centered Riding

Centered riding betekent letterlijk, rijden vanuit het midden. Het is ontwikkeld door Sally Swift. Haar motto is “het paard beweegt zoals de ruiter beweegt”.

Centered riding gaat uit van lichaamsbewustzijn, centreren en visualiseren. 

De vier basis principes van het centered riding zijn:

  • Centreren
  • Blokken
  • Ademhaling
  • Zachte ogen

Centered riding leert je meer in balans te zijn, zowel geestelijk als lichamelijk. Het leert je meer bewust te zijn van je eigen lichaamstaal en de bewegingen die je lichaam maakt. Door meer bewust te zijn ben je in staat meer te voelen en de bewegingen van je paard meer aan te voelen en zijn lichaamstaal meer te lezen.

Centered riding leert je lichaam optimaal te gebruiken met een minimale inspanning. Hierbij maak je o.a. gebruik van de Feldenkrais en Alexander techniek en van de oosterse gevechtssporten. 

Hierdoor is Centered riding zeker niet anders. Het is een geweldige aanvulling voor zowel jou als je paard. Je zal meer in staat zijn om ieder paard, ongeacht  discipline of niveau, fijner aan te voelen, beter begrijpen en kunnen brengen naar een mooie balans en samenwerking.

Les krijgen op de Centered Riding manier betekent vooral dat je leert de bewegingen van het paard te volgen vanuit een dynamische balans en zonder onnodige spierspanning. Zodat je in harmonie, met de juiste timing, en op een begrijpelijke manier een aantal bewegingen kunt ‘vragen’ aan het paard. De sleutel tot paardrijden zit hem niet in techniek, maar in onze bekwaamheid het paard zo min mogelijk te hinderen en zo begrijpelijk mogelijk met ons lichaam te communiceren. Want paarden kunnen van nature bijna alle bewegingen al maken. Zie ze maar eens spelen in de wei, vooral de veulens. De ruiter zou dus vooral moeten werken aan zichzelf.


 

Training op maat 

Heb je hulp nodig bij het trainen van je jonge paard?

Problemen of uitdagingen met het gedrag van je paard?

Of willen jullie samen verder komen?

Ik kom op locatie en samen maken we een trainingsplan. Dit kan bestaan uit:

  • Grondwerk
  • Loswerk
  • Training aan de hand
  • Cavalleti training
  • Houding en zit

 

Een totaal pakket waar we samen mee aan de slag gaan.

Waarin, indien nodig, bijgesteld kan worden en de tijd nemen om te komen waar jullie samen naartoe willen.

Ook is er een mogelijkheid dat ik je paard train op je eigen locatie.